all monsters are HUMAN.

never be afraid to sit a while and think.

16/7/14

✖ τα μυστικά


picture taken via weheartit.com

Θερμή καλησπέρα σας.
Ευχαριστώ όσους/-ες μπήκαν στην διαδικασία να αφήσουν κάποιο σχόλιο στο προηγούμενο "εορταστικό" post (και αυτούς/-ές που τα ταχυδρόμησαν μέσω inbox λόγω ντροπής, τζ.). Ο ήλιος του Ιουλίου καλά κρατεί εδώ στη Ρόδο, παρότι προς τα επάνω έμαθα πως ο καιρός δεν ξηγιέται καλά. Δεν περνάει από το χέρι μας, so απόλαυσε την ετεροχρονισμένη βροχάδα και αποτοξινώσου από το baby oil. Απολέπιση τώρα! 

Επηρεασμένη από την αγαπημένη σειρά Pretty Little Liars (αν και έχει αρχίσει να με κουράζει βλ. 5ος κύκλος) είπα να γράψω πέντε μετρημένα πράγματα για τα μυστικά. Αν ήθελες να διαβάσεις κάτι σχετικά με το ψέμα τσέκαρε εδώ. Μια παρένθεση, μιας που λέμε για διάβασμα, προτείνω ανεπιφύλακτα το "Λάθος Αστέρι" του John Green. Ένα βιβλίο όχι για τον καρκίνο, αλλά για τη ζωή (τώρα αυτό από κάπου το έκλεψα, αλλά δε θυμάμαι, anyway). Για την ομώνυμη ταινία θα εκφέρω σύντομα γνώμη, κλείνει η παρένθεση.

Μυστικά. Μεγάλα, μικρά, πονηρά, φιλικά, με ουσία ή ανωμαλία που ποικίλουν σε θεματική ύλη, εύκολα καρυκεύουν την αλήθεια, γεννούν μυθοπλασίες και ανοιγοκλείνουν στόματα. Ας μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Έχουμε τουλάχιστον μάστερ απόκρυψης πληροφοριών και γεγονότων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία ανά τα χρόνια. Ο λόγος; Τις περισσότερες φορές, αδιευκρίνιστος και τις υπόλοιπες δήθεν καλή πράξη αποφυγής κάθε ίχνους άλογου πανικού. Ή μπορεί και να ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο Πυθαγόρας "ου πάντα τοις πάσι ρητά". Η δε αποκάλυψη προμηνύει μια new era σε φιλίες, ερωτικά πολύγωνα, οικογενειακής φύσεως ζητήματα, επαγγελματικές σχέσεις με κάθε λογής αντίδραση.

Αν με ρωτάς, μυστικό ή ψέμα, επιλέγω αναγκαστικά το πρώτο. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα, καταστάσεις και θέματα που θέλουμε να κρατήσουμε για εμάς και τους εαυτούς μας. Άντε και τους ψυχολόγους μας, στη καλύτερη των περιπτώσεων. Το να μη μιλάς καθόλου από το να λες άρες μάρες κουκουνάρες είναι σαφώς πιο πρακτικό και μάλλον πιο ανώδυνο σε πομπό και δέκτη. Η αλήθεια για το ποιοι είμαστε, τι σκεφτόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε, νιώθουμε και αγωνιούμε είναι μυστική. Τα λόγια και οι πράξεις μας εύκολα και πολλές φορές συνειδητά και ηθελημένα παρερμηνεύονται με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του μυστικισμού της πραγματικής μας ταυτότητας.

Είναι λίγα τα άτομα που θα καταφέρουν να σπάσουν τον κλοιό της μυστικότητας που περιβάλει τη ζωή σου και όλα όσα έχεις συμπεριλάβει σ' αυτήν. Σκέψου πως μια μυστική ζωή συνεπάγεται μοναχικότητα και αποξένωση, που σε μικρές ποσότητες μπορεί να μην είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται, αλλά για μια ολόκληρη ζωή, όση και αν είναι αυτή, είναι ένα τραγικό μηδενικό. Η εμπιστοσύνη, άλλωστε, δεν είναι αυτοδημιούργητη. Καλλιεργείται πάντα στα ζυγά με διαρκή αλληλεπίδραση. Δυστυχώς, όλα πια τα θεωρούμε ζητήματα ατομικισμού και πέφτουμε στην παγίδα του "να κρατήσω κάτι και για 'μένα" με αποτέλεσμα "που πήγαν όλοι/-ες;".

Κλείνω με τον André Malraux που με βρίσκει σύμφωνη με τα προλεγόμενα "η αλήθεια ενός ανθρώπου είναι κυρίως αυτό που κρύβει". Εγώ πάλι, σαν αδιάκριτη γαϊδούρα, προσθέτω  και τη σημασία του τι και από ποιον το κρύβει. Μυρίζομαι ζητήματα επιλογής, εσύ τι θαρρείς;

μικρή Κάρολ.

2 σχόλια:

  1. τι και από ποιον το κρύβει. agreed
    κάλε πολύ ωραίο blog
    καλησπέρα σας :)
    http://4022citylights.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή