all monsters are HUMAN.

never be afraid to sit a while and think.

30/8/13

╳ η απόσταση


από προσωπική συλλογή 

Όντας μακρυά από οικογένεια και στενούς συγγενείς, φίλους,-ες δε δυσκολεύτηκα στην ανάρτηση αυτής της εβδομάδας. Στα συν η ανακοίνωση των βάσεων και η "ξενιτιά" αρκετών 18άρηδων σε διάφορες επαρχιακές και μη πόλεις, και η "ξενιτιά" ορισμένων φίλων εις τας εξωτερικάς μεριά για μετεκπαίδευση και προσωπική πλήρωση. Μίλια μακρυά από την οικογενειακή θαλπωρή και τον περιποιημένο ετοιματζίδικο τρόπο ζωής. Ελευθερία ή αδυναμία; Δεν έχω σαφέστατη απάντηση, νομίζω it' s complicated (αμερικανιές για πάντα).

Απόσταση λοιπόν. Απόσταση χιλιομετρική, εγωιστική, πνευματική, ερωτική. Απόσταση μεταξύ ατόμων, καταστάσεων, αποφάσεων. Απόσταση πραγματική, νοητή, ασήμαντη. Απόσταση ηθελημένη, αδικαιολόγητη. Δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπερ ή κατά των διαφόρων ειδών της απόστασης, αλλά κατά την ταπεινότατη γνώμη μου, η χιλιομετρική είναι η πιο "γνωστή" και χρονικά ανώδυνη. Ξέρεις πως πας μακρυά, είτε το θες είτε το επιβάλλουν οι  καταστάσεις και κυρίως οι  επιλογές σου. Υπάρχουν μέσα που, ΟΚ δεν εκμηδενίζουν τα χιλιόμετρα-μίλια αλλά, βοηθούν στο να ξεπεραστούν κάποια "φυσικά" εμπόδια. Skype, MSN (απορώ ποιος/α το χρησιμοποιεί ακόμα), Facebook video-chat, Viber και σούξου μούξου applications (τζαμπέ). Αν θες, βέβαια, να ξεπεραστούν τα εμπόδια. 

Γιατί είμαστε και εμείς τόσο κυκλοθυμικά όντα στον πλανήτη Γη που μερικές φορές σχεδιάζουμε λεπτομερώς τα εμπόδια, και τα κάνουμε πιο περίπλοκα και από την δημιουργία βιογραφικού σε πρότυπα Europass. Εμπόδια ανάμεσα σε εμένα και εκείνο το αμαρτωλό πράγμα που με ευχαριστεί. Κακά τα ψέματα, όλα τα γλυκόαλατισμένα της ζωής είναι ή απαγορευμένα από κοινή ομολογία μιας 3άδας φίλων ή απωθημένα του κεφαλιού μιας/ενός 20χρονης/ου. Απόσταση. Κάπως έτσι καταλήγουμε να αποφεύγουμε ή να απομακρυνόμαστε από αυτό που μετά μανίας λαχταρούμε. Και κάπως έτσι φτάνεις στα ..άντα και στα ..ήντα και απολογείσαι για τις μπιπ σου. Αλλά υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Τώρα αυτομαστιγώσου (κανά 10λεπτο).

Είμαι αυτή/ος και θέλω αυτό. Παραδέξου το. Η απόσταση που δημιουργείς ανάμεσα στο θέλω σου και στον εαυτό σου δείχνει πόσο ανυπεράσπιστος/η είσαι να το αποδεχθείς και να το διεκδικήσεις. Και πραγματικά δε καταλαβαίνω γιατί παλεύουμε να αποδεικνύουμε εξισώσεις με χψ αγνώστους εις την 28η και δε παλεύουμε για να αποδείξουμε τι στο καλό είμαστε και θέλουμε. Κάνουμε τη ζωή μας τόσο περίπλοκη, που πραγματικά απορώ πως η αυτοκτονία θεωρείται παράλογη ακόμα (εσύ μείνε στο αυτομαστίγωμα). Δεν αμφιβάλω στην επίδραση της οικογένειας, της παρέας των συνομηλίκων και των ΜΜΕ (δυστυχώς) αλλά θεωρώ πως αν υπάρχει κάποιο "τέλος" (σκοπός, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη) στη ζωή μας σίγουρα δεν είναι να απομακρυνθούμε από τον εαυτό μας, αλλά να τον πλησιάσουμε και να τον γνωρίσουμε. Δίνουμε καθημερινά ευκαιρίες σε ένα μάτσο άγνωστους για μια γνωριμία και επενδύουμε ένα μάτσο σαπίλα και άρνηση σε αυτό που είμαστε και θέλουμε.

Αργά ή και πιο σύντομα, θα καταλάβεις πως είσαι μόνος/η σου. Απόσταση. Υπάρχουν άτομα που θα μας στηρίξουν σε μια πτώση μας, θα χαρούν με μια επιτυχία μας. Αλλά, είσαι μόνος/η στο να βιώσεις το 100% της πτώσης και της επιτυχίας σου. Δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται. Σε καμιά περίπτωση ο περίγυρος μας δεν είναι μηδαμινής αξίας (καλά, όχι πάντα) αλλά σκέψου πως ο ίδιος ο περίγυρος είναι αυτός που λανθάνεται κάτω/πίσω από τη προσωπική  απόσταση με το είναι ή το θέλω σου. 

Η απόσταση αντιμετωπίζεται μόνο αν αναγνωρίσεις και αποδεχθείς την ύπαρξή της. 
Μην ψάχνεις να αποδώσεις ευθύνες.
Ξεκίνα να γκρεμίζεις αδιάβατους δρόμους και μισοτελειωμένα τείχη. 
Αν θες απόσταση, περιορίσου στη χιλιομετρική.

υγ. καλή αρχή σε τρεις ψυχές που αναχωρούν για  εξωτερικά εξωτικά μέρη.

μικρή Carol.

4 σχόλια:

 1. "Μην ψάχνεις να αποδώσεις ευθύνες.
  Ξεκίνα να γκρεμίζεις αδιάβατους δρόμους και μισοτελειωμένα τείχη."
  Με εκφράζει απόλυτα..
  Go on mCarol... <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ κύριε Θάνο, ας γίνει το μότο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Αργά ή και πιο σύντομα, θα καταλάβεις πως είσαι μόνος/η σου" Tι απαισιόδοξη εικόνα, κι όμως πόσο αληθινή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου, όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο αισιόδοξα θα το αντιμετωπίσουμε.

   Διαγραφή