all monsters are HUMAN.

never be afraid to sit a while and think.

22/8/13

◑ οι στιγμές


picture taken by wehartit.com

Αργοπορημένη σε αυτό το post. 
Αλλά να μου πεις, καλοκαίρι δίχως καθυστέρηση δε θυμίζει και πολύ Ελλάδα. Επεξεργάζομαι αν φταίει μόνο η εποχή, και το μυαλό μου αραδιάζει ένα σωρό εικόνες για την ελληνική αργοπορία παντός εποχιακών και μη συνθηκών. Δεν είναι κακία, είναι η αλήθεια κακιασμένη. 
Και λίγο εγώ ( I confess). 

Τελευταία εβδομάδα διακοπών. Τα συνοψίζει όλα. Αντίο μαμαδίστικο φαγητό, αντίο μπαμπαδίστικη καληνύχτα (κάπου εδώ δείχνεις συμπόνια) και τέλος αντίο καθαροσιδερωμένα μοσχομυρισμένα ρουχαλάκια (εδώ πια λυγίζεις). Η προσαρμογή γίνεται λιγότερη επώδυνη γνωρίζοντας ότι σε περιμένουν άνθρωποι και στιγμές για περιπετειώδεις καλοκαιρινο(γιατί ακόμα κάνω μπάνια)φθινοπωρινοχειμωνιάτικες περιπέτειες (guys, i am coming!).  

Για τις στιγμές θα σου γράψω σε αυτό το post.
Τα τελευταία 5 χρόνια (από τότε που ζω μόνη μου δηλαδή) αναθεώρησα σε πολλά πράγματα τις απόψεις μου και κατέληξα σε ένα γενικό πλαίσιο: η ζωή είναι οι στιγμές που βίωσες χθες, η στιγμή που τώρα εξελίσσεται μπροστά σου και που μετά ή αύριο δεν ξέρεις, αν θα υπάρξει επόμενη. Δεν νομίζω πως είναι τόσο δραματικό όσο ακούγεται (σε ορισμένους/ες). Στιγμές καλές, άσχημες, μοναδικές, αχώνευτες ή και προσδοκώμενες. Στιγμές παρέας, μοναξιάς, αγάπης, μίσους, ζήλιας ή και εγωκεντρισμού. Στιγμές που έρχονται ξαφνικά ή που βάζουμε το χεράκι μας και τις καρυκεύουμε έξτρα. 

Καθώς ωριμάζεις αντιλαμβάνεσαι τον διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζεις τα γεγονότα, τις πράξεις σου και τις πράξεις των άλλων. Δε κρίνεις μόνο το αποτέλεσμα, κοιτάς πιο βαθιά πλέον, τη διάθεση ή τη προδιάθεση των αυτουργών. Αναμφίβολα, ως αγχώδης άνθρωπος, πίστευα πως η κακιά, η μαύρη και θλιβερή στιγμή είναι αυτή που σου καταστρέφει τον όμορφο κόσμο σου και τη ροδοπεταλομένη ζωή σου, μένοντας, τις περισσότερες φορές, με ένα αναπάντητο γιατί. Αργότερα συνειδητοποίησα πως όλα κάπου συμβάλουν, κάτι σου προσφέρουν. Γιατί βλέπεις, δίνουμε πολύ περισσότερη σημασία στο τι είμαστε και όχι στο τι μπορούμε να γίνουμε. 

Είναι συχνή η τάση των ανθρώπων να προσπαθούν να σβήσουν τις μαύρες ή τις γκρίζες στιγμές και να κρατήσουν μόνο τις όμορφες, τις ζεστές και τις γλυκές. Αυτές προτιμούν να τις μετατρέψουν σε αναμνήσεις, φωτογραφίες και ποιήματα. Όχι αγάπη μου,όχι δεν είναι έτσι. Έχεις μεγάλο μερίδιο στη ζωή σου, το μεγαλύτερο, αλλά δεν κάνεις κουμάντο μόνο εσύ. Δε λυπάμαι που στο λέω (κακιά). Η ζωή δεν είναι μονόπλευρη. Δεν είναι ατέλειωτα χαχανιτά,γλέντια και άσπρο πάτο. Είναι και ο πάτος ο κυριολεκτικός. Αν πιστεύεις στην ύπαρξη του καλού, αναμφισβήτητα  οφείλεις να πιστέψεις και στο άλλο, το σκοτεινό άκρο.

Δεν μπορείς να διαγράψεις κάτι που έγινε, κάτι που βίωσες. Κακά τα ψέματα, η αναίρεση δεν υπάρχει στις στιγμές, στη ζωή. Όσο πιο γρήγορα συμφιλιωθούμε και με τις δύο όψεις του νομίσματος, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσουμε τη στιγμή και κατ'επέκταση, τη ζωή. Μην ξεχωρίζεις τις στιγμές. Μην κρατάς μόνο ό,τι σε συμφέρει και σε γαληνεύει. Δεν είμαστε φτιαγμένοι μόνο για να αντέχουμε στη βροχή από ζαχαρωτά. Μπόρες και πλημμύρες μπορείς να αντιμετωπίσεις, αρκεί να εκμεταλλευτείς με το σωστό τρόπο όσα έμαθες από προηγούμενες στιγμές που δοκιμάστηκες. Είσαι άνθρωπος, όχι βράχος. Μην διαστάσεις να κλάψεις σε ό,τι σου μαυρίζει τη ψυχή φοβούμενος/η ότι θα σε αποκαλέσουν δειλό/η (καθρεφτάκι).

 Κάνουμε επιλογές στο τι θα φάμε, τι θα βάλουμε, τι θα κάνουμε το απόγευμα αλλά δυστυχώς ή και ευτυχώς δεν μπορούμε να διαλέξουμε εύκολο ή δύσκολο τρόπο ζωής. Ακόμα και αν το κάνεις, και δε λυπάμαι (πολύ κακιά) που στο λέω, δεν θα έχεις ζήσει ανθρώπινα.

Η ζωή δεν είναι σαν τα παιχνίδια τύπου game over και replay.
Είναι μια φορά (σε αυτό το σώμα τουλάχιστον).
Θα ζήσεις;


υ.γ. καλή αρχή σε μια ψυχή εκεί στη Σκανδιναβία.

μικρή Carol.

2 σχόλια: